Dutti Mirakel oc Furia.

Longering med Mirakel idag, han var mycket mer avslappnad och fokuserad idag vilket var roligt. La in trav i arbetet idag med kommando och han var väldigt (riktigt förvånad faktiskt) duktig på övergångar mellan skritt - trav - skritt.
Gick en liten promenad där efter och sen var jag nöjd. Men för dagen la han till med nått eget hitti på nämligen stanna och inte vilja gå.
 
Imorgon ska han få vara helt ledig och bara såsa i hagen och få tänka igenom allt, på måndag ska han få schabrak med gjord på sig i longeringen och funkar det bra får han ha sadeln på sig på tisdag. Onsdag blir det promenad sedan är han ledig torsdag. Fredag - lördag - söndag blir sadelträning, ska börja hänga på honom och funkar allt bra sitter jag upp på lördag eller söndag när Frida är här :)
 
Furia fick gå en liten runda, samma som igår. Vi jobbade mycket med positioner och att hon ska gå efter mig och inte tvärt om. Stundvis gick vi i myrtempo för att hon älgade på så dant, ett enkelt sätt att se om dom lyssnar.
 
Har i samråd med ägaren kommit fram till att jag ska börja inridningen med henne också. Men imorgon är hon ledig, på måndag får hon träns med bett och sen ska hon promeneras varje dag en liten runda för att sakta men säkert börja gå ner i vikt. Tanken är att även sitta på henne till helgen om allt känns bra, hon är ju redan riden innan lite lite så borde inte vara nått problem.
 

Godmorgon, typ.

 
Gick upp 20 över, är helt hopplös. Nu strax ska jag gå ut till jobbet och mina gosiga kor.
Nog om det, kommer byta portal inom kort men ha samma bloggnamn bara byta portal. Återkommer när den släpps.
 
 
Kram

Plask i vattnet och en pinne till ponny.

Red Akke nu på eftermiddagskvisten, summa summarum gick det helt okej. Men fick inte igenom vänster sidan och har man upplevt hur han är som igår så kändes det såklart lite bittert. Men tyckte ändå han kämpade på bra, fick till ett par fina övergångar i skritt till galopp. Dock inte lika vackra åt andra hållet ;)
 
Ganska skönt att bara vara medryttare och rida ett par dagar i veckan. Vi är tre som rider honom, jag, dottern och mamman som äger honom. Som igår var jag super sugen på att rida idag efter som att det gick så himla bra medan idag är jag inte alls sugen på att upp o rida imorgon men det slipper jag ju :)
 
Nu ska jag städa, ser ut som att en tornado har susat runt i mitt kök. Hej ordningsam! Köpte lite nya blommor som pepp efter som att de förra är döda sedan lääänge. Hehe!
 
Ha en bra kväll, over and out.
 

Spänd Furia

Är ganska kluven. Men har bestämt mig för att låta damen vara denna månad ut. Hon är ändå sutten på och lite riden så ligger inte direkt efter med henne även fast att jag skulle vilja börja rida nu. Tror hon är en riktig racer madam!
 
Hur som så var hon jätte duktig när jag var ute med Mirakel, skrek ett tag och var allmänt panikslagen av det jag hörde men när Mirakel hade lugnat sig hörde jag inget från stallet så hon hade antagligen lugnat ner sig också.
 
Men var ute och gick en kort promenad, hon var så himla stissig och på tårna att jag ville inte ge mig ut på någon längre promenad. Vi gick ett varv på gården, kollade omgivningen och tränade lite basic ledarövningar. Lagom lycklig av att hon plöjer men efter sådär ett 50 tal försök till att backa henne utan att behöva använda hela min kropp så började hon ge efter och förstå vad som menades. Tog självklart igenom det jag bad om men det var inga snabba reaktioner direkt men det gav sig sakta men säkert som sagt.
 
Ny miljö, klart hon är spänd. I slutet av promenaden började hon sänka huvudet och slappna av tills hon fattade att vi gick mot stallet men bättre det än inget. Är nöjd, hon är väldigt fin att kolla på åtminstone haha!
 
Mirakel skötte sig bra i stallet under tiden jag och Furia var borta. Hörde bara två gnäggningar!
 

Duktig Mirakel.

Idag stod det longerings premiär på schemat för unge herr Mirakel som förövrigt är 5 i år, född 2008 så liten rättelse där.
 
Men iallafall började med att kapa manen och putsa lite på hovskägget, han blev riktigt sportig haha! Och ja den är klippt med sax, var så god give me a spöstraff om så önskas tss. Han var riktigt duktig, stod och mös medan jag pysslade o fixade.
 
Sen på med tränset, tror inte han haft träns med bett innan. Valde ett rakt bett med fasta ringar, lite mindre att plocka med och utan nosgrimma. Han tyckte jag var knasig men fann sig rätt fort i situationen, såklart pillade han med det men det tillhör. På med grimma och sen ut för lite longering.
 
Först och främst hade han en smärre panikattack och stod som frusen o gnäggade efter Furia som var kvar inne i stallet. Upprepat petande på korset med långpisken förstärkt med det som ska bli mitt skrittkommando. Efter ett tag fattade han och travade runt. Stannade - skrek - travade. Japp så höll vi på ett tag men är väldigt nöjd.
 
Javisst han fattade han inte alls vad min tanke var och gjorde ett par försök att fly men snabb som man är var det bara att hamna i rätt position och driva han framåt. Hela tiden tänka framåt, berömma, framåt. Lägger med andra ord ingen vikt vid att volten ständigt flyttade på sig eller att han travade runt bara han tänkte framåt.
 
Bytte varv, ny panik. Men i det stora hela märkte jag ingen direkt skillnad mellan varven mer än att han var en millimeter från att dra linan ur handen på mig. Var lite för generös med längden såhär första gången så hamnade ur position och fick slak lina. Men han stannade efter 3-4 meters flykt försök och såg mest snopen ut. Bara att börja om, tog nått varv till och sen nöjde vi oss.

Avslutade med en kort promenad mot vägen och tillbaka, då hade han lugnat ner sig och var riktigt trevlig, Lyhörd och avslappnad, inte gnäggig och spänd så det var kul att se att det ligger så nära för honom att slappna av i en helt ny situation.
 

I mina öron.

Sara Bareilles – Brave
Imagine Dragons – On Top Of The World
Maria Mena – Fuck You - Explicit Version/Dirty Version
Daft Punk – Get Lucky - Radio Edit
Bastille – Pompeii
 
De går dygnet runt, kan inte få nog.
m

Dressyrarbete med studs.

Red herr Akke idag, granngårdens ponny som jag smyger omkring på ett par dagar i veckan. Han är ölandshäst, lätt född och lat men jag tycker att han blir roligare och roligare att rida för varje pass som går.
 
Har lagt mycket fokus på att stärka galoppen när jag ridit. Har märkt att för varje pass med fokus på galoppen går det bättre och bättre i de övriga gångarter där han har styrkan att bära sig (vilket han inte orkar i galoppen) och det är super kul.
 
Lägger även mycket fokus på att han ska lossa i bogarna, bli mjuk i sidorna och snabbare för hjälperna men det tar lite tid. Han blir stum som en pinne i vänster sidan, svår att forma kring innern på böjt spår och i vänstervarvet flyter han in och i högervarvet flyter han ut.
 
Men idag hade vi ett sånt där underbart pass. Startade passet med en tre studs som vi arbeta över ganska fort in i passet efter framskrittningen och lite basic lösgörande övningar. Dock fattade han ingenting så fick lägga ner mittenhindret och ha bom där men det räckte gott och väll. Han blev väldigt mjuk av den övningen och i slutet av passet lossade han äntligen i vänstersidan. Han var trött och det jag saknade lite energi men är ändå fruktansvärt nöjd över att äntligen känna att han bar sig själv och inte hängde i vänstersidan.
 
Men fick offra varenda muskel i kroppen, säkerligen även hans muskler. Lite orolig över om jag kommer ur sängen imorgon. Insida lår, mina vader och magmusklerna var som gelé!
 
Imorgon ska vi fortsätta lite men jobba med övergångar om han inte har träningsvärk (och om jag inte är död)
 

Det gick bättre än jag trodde.

Efter som att jag bara är en person med två armar så tog jag in M och F en och en. Mirakel fick vara kvar i hagen, stor panik uppstod! Men nu vet han iallafall att det är el i tråden ;)
 
Enda hagen jag hade Bengan i som han inte gick ur (han kryper och skiter i elen men inte i denna hage)
 
Men borstade, filade och mös. De skötte sig riktigt bra, lite otåliga men i övrigt var de duktiga. Glömde saxen så kapar manen imorgon, Furias man ska dock behållas den är så lång o fin.
 
På tal om Furia konstaterade jag idag att nej hon är bara fet och det med råge. Ska in o handla en greenguard som hon får ha nattetid i kombination med promenader och aktivering. Vi misstänkte nämligen att A's ett års hingst ev. hann betäcka i maj förra året innan han kastrerades men isf är hon i dag 350-360 nu och hon borde ha satt lite juver. Kunde inte känna några rörelser i magen eller något. Däremot fann jag fettdepåer kring manke, nacke och svansrot så hon måste bantas. Tror hon kan bli riktigt tjusig med 70 kg mindre kring kroppen.
 
Imorgon tänkte jag börja träningen. Furia ska promeneras (efter som att hon är så fet vill jag inte longera med tanke på belastningen) långa rundan som tar ungefär 30 min att gå :)
 
och Mirakel ska få nosa på longeringen lite lätt. Han är den som har absolut svårast med att lämna Furia så vill vara i inhängnat område tills jag förstår hur han reagerar och agerar. Han har lite svårt med det här att bli ledd och plöjer en smula.
 

#Frånvildtilltam

Nu har dom anlänt, eller rättare sagt igår. Projektet är i gång och jag planerar och försöker strukturera upp min plan. Tänkte presentera dom lite kort sen kan man följa projektet båda här och på instagram (där uppdaterar jag oftare) med hashtaget #frånvildtilltam
 
Mirakel f. 2009 valack
Blyg, låg i rang och rätt söt. Oinriden. Känns som en mysare men det återstår att se ;)
 
 
Furia f. 01 sto
Hög i rang, social och bukig. Eventuellt dräktig så kommer inte fokusera träningen på henne förän i början av juni (om hon inte satt juver då). Hon är lite riden men för många år sedan.
 
 
Båda två har gått i stor flock med omkring 25 hästar, hanterade i grupp och inte vana vid nya miljöer.
Målet är såklart att de ska gå i alla gångarter, vara trygga i sig själva och i nya situationer (misstänker att det är där det stora arbetet ligger) och att det ska vara lätta att ha o göra med.
 
Denna vecka nu kommer jag bara borsta och pilla, ska kapa Mirakels man och snygga till dom båda. Ska faktiskt ut till dom nu, så hör sen :)